Spaghetti Puttanesca / Spaghetti alla Puttanesca

DSC_0051 (1024x756)

Hello folks and welcome back!

How was your weekend? I spend it outside the city (I live in Rome btw) next to the seaside and I couldn’t be happier to relax and chill for a couple of days far from the city rush 🙂

Today’s recipe is one of my favourite dishes EVER, pasta!! How italian of me 😉 but seriously, who doesn’t like a good and warm pasta dish?

Pasta alla Puttanesca! This recipe is so easy you won’t believe it! Let’s do this 🙂

Ingredients:

  • Spaghetti, 100 gr (I used wholewheat spaghetti but feel free to use any you prefer)
  • 10-12 cherry tomatoes
  • Clove of garlic
  • 10 black olives
  • 4 tbsp tomato sauce
  • 15 capers
  • Olive oil (feel free to use how much you like)
  • Chili (a few flakes)
  • Black pepper (to taste)
  • Salt

Directions:

  • Wash and cut the cherry tomatoes;
  • Pit and cut the olives;
  • Cut the garlic clove and place it in a hot pan with cherry tomatoes, chili flakes and a dash of black pepper;
  • At this point, add the tomato sauce, olives and capers and let it cook on a medium heat for another 10 minutes;
  • In the meantime, cook the pasta;
  • Right before the pasta is ready pour some of its water in the sauce and cook again for a few minutes, this time adding the cooked pasta. Stir well!
  • Add a tbsp of olive oil;
  • Serve and enjoy 🙂

If you have guests coming over for dinner I suggest you save some olives, capers and cherry tomatoes to decorate the dish once it’s ready 🙂

Hope you enjoy this post as much as I did preparing and eating it! If you have any suggestions or recipes you would like to see here let me know in the comments below and I will do my best to satisfy your taste buds!

Wish you all a great week and I’ll catch up with you next recipe 🙂

DSC_0060 (1024x696)

Ciao a tutti e bentornati in questo spazio!

Come avete trascorso il fine settimana? Io sono stata fuori città, vicino al mare (abito a Roma, per la precisione) e sono stata contenta del silenzio, la tranquillità e il contatto con la natura.

Come avrete già indovinato, la ricetta di oggi è tipicamente italiana. Amo la pasta in tutte le sue forme ma gli spaghetti alla puttanesca sono decisamente i miei preferiti!

Ecco di cosa avrete bisogno:

  • 100 gr di spaghetti (io ho usato spaghetti integrali)
  • 10-12 pomodorini ciliegino
  • Spicchio d’aglio
  • 10 olive nere
  • 4 cucchiai di passata di pomodoro
  • 15 capperi
  • Peperoncino
  • Pepe nero
  • Olio d’oliva
  • Sale

DSC_0066 (1024x755)

Preparazione

  • Lavare e tagliare i pomodorini
  • Snocciolare le olive e tagliarle a pezzettini
  • Dissalare e risciacquare i capperi
  • In una padella mettere l’aglio spellato, il peperoncino, sale e pepe e un pò d’acqua (io personalmente non uso olio per i soffritti ma sentitevi liberi di cucinare come più vi piace)
  • Quando l’aglio sarà dorato unire la polpa di pomodoro, olive, capperi e cuocere a fiamma media fino a quando il sugo non si sarà ristretto.
  • Nel frattempo, cucinare la pasta e prima di scolarla aggiungere mezzo mestolo di acqua di cottura nella padella del condimento, quindi accendere il fuoco.
  • Saltare la pasta scolata a fiamma vivace nella padella del condimento per qualche minuto, girando di frequente.
  • Aggiungere olio d’oliva a crudo, impiattare e buon appetito! 🙂

 

E’ tutto per oggi, spero che questo post vi sia piaciuto quanto è piaciuto a me cucinare e fotografare questo piatto 🙂

Se avete dei suggerimenti o delle ricette particolari che vorreste vedere qui fatemi sapere nei commenti qui sotto, mi piacerebbe sentire un vostro parere 🙂

Grazie a tutti per essere passati, alla prossima ricetta 🙂

DSC_0064 (680x1024)

 

Advertisements

2 thoughts on “Spaghetti Puttanesca / Spaghetti alla Puttanesca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s