Mediterranean Quinoa Salad / Insalata di Quinoa Mediterranea

I created this salad on a sunny day, inspired by the sun rays lighting up my kitchen. A few days later, I find myself writing this post on a cold and rainy day. My hands are cold, my feet are cold, and all I’m wishing for is a soup or a warm vegetable stew!

I hope it’s sunny, from where you are reading this post, and I wish for my Quinoa Salad to brighten up your meal!

Before I start, I would like to specify one thing. This salad is made with typical Italian produce, if in your area you are not able to find the exact same ingredients, no worries! simply switch them with what you find available, the final result is gonna be awesome anyways! Also, to all my gluten intolerant friends out there, Quinoa is completely gluten free, so it’s safe to eat 😉

Let’s start with the ingredients:

  • 200 gr/7 oz white quinoa
  • 40 gr/1½ oz green beans
  • 2 medium size white potatoes
  • 8-10 radishes
  • a small chicory
  • handful of almonds
  • 10 Pachino tomatoes (a kind of small tomato grown in Sicily, if you can not find it go for any kind of cherry tomato you like)
  • 10 Nocellara del Belice green olives (this is a kind of olive typical from Sicily, if you can not find it go for bright green olives of any kind)
  • parsley
  • rosemary
  • salt to taste
  • cold pressed olive oil
  • aceto balsamico di Modena (balsamic vinegar)
  • slice of lemon

Directions

  • Toast the almonds for about 10 minutes in a pan with salt and rosemary and put aside;
  • cook the quinoa for 25 min and put aside, make sure you drain it well. Let it chill;
  • peel and cut the potatoes into small cubes;
  • boil green beans and potatoes together for 20/30 min or until soft and put aside. Let them chill;
  • finely chop the almonds;
  • finely chop the chicory;
  • finely chop the olives;
  • cut the radishes into thin slices;
  • cut the tomatoes;
  • chop up some parsley;
  • FOR THE DRESSING: in a bowl, mix together 2 tbsp of cold pressed olive oil, 1 tbsp of aceto balsamico di Modena (balsamic vinegar) salt to taste, a sprinkle of lemon juice and set the dressing aside;
  • place the quinoa, potatoes and green beans in a bowl together with all the other ingredients previously chopped;
  • pour over the dressing and stir well.

Now it’s time to enjoy your meal! Nice to pair it with a fresh lemonade or an infused water like this one. Let me know what you think about this recipe and if you make it at home don’t forget to let me know in the comments or tag me on Instagram so I can see your creations.

Buon appetito! Ciao.

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Ciao e bentornato/a!

La ricetta di oggi è piuttosto semplice da preparare ed è stata creata in una giornata di sole, pensata apposta per l’estate che si avvicina. Ho sempre amato le insalate di riso estive, la pasta fredda e tutti quei piatti che hanno una base sostanziosa che permette poi di giocare con altri ingredienti.

In questo periodo vado pazza per la quinoa che è la protagonista della nostra ricetta. La quinoa non è un cereale ed è perciò naturalmente senza glutine. Buone notizie per i miei lettori celiaci o intolleranti al glutine! Ma veniamo al punto, so che state tutti aspettando ingredienti e procedimento di questa fantastica ricetta.

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Ingredienti

  • 200 gr di quinoa bianca
  • 40 gr fagiolini verdi
  • 2 patate di media grandezza
  • 8-10 ravanelli
  • 1 radicchio piccolo
  • una manciata di mandorle
  • 10 pomodori pachino
  • 10 olive Nocellara del Belice
  • prezzemolo
  • rosmarino
  • sale
  • olio d’oliva spremuto a freddo
  • aceto balsamico di Modena
  • fetta di limone

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Preparazione

  • Tosta le mandorle in una padella con sale e rosmarino per 10 minuti;
  • cuoci la quinoa per 25 minuti, scola bene e lascia raffreddare;
  • pela e taglia le patate a cubetti;
  • cuoci patate e fagiolini verdi insieme per 20/30 minuti, scola e lascia raffreddare;
  • trita le mandorle precedentemente tostate con un coltello;
  • taglia finemente il radicchio;
  • taglia le olive in piccoli pezzi o a metà, se preferisci;
  • taglia i ravanelli a fettine sottili;
  • taglia i pomodorini;
  • taglia un pò di prezzemolo;
  • CONDIMENTO: in una ciotolina versa due cucchiai di olio d’oliva, un cucchiaio di aceto balsamico, sale a piacere e una spruzzata di limone, mischia bene;
  • ora che tutti gli ingredienti sono pronti versa quinoa, patate e fagiolini in un piatto insieme a tutti gli altri ingredienti precedentemente tagliati;
  • versa il condimento e mischia bene.

Facilissima vero? Ottima con una limonata ghiacciata o con un’acqua infusa tipo questa. Se vi piace, non dimenticate di lasciare un commento e se provate a farla taggatemi su Instagram così posso vedere le vostre versioni!

Buon appetito, ciao!

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